美味越式料理"芽莊" Nha Trang

今日約左老婆去"芽莊", 出名正宗既越菜。菜單

間舖既裝修幾簡潔, 天花暗位仲做埋冷氣口, 幾有心思呀…不過牆上面d射燈咁大盞唔知做乜?

img_03561

叫野食先!! 越式野一定要配魚露架, 所以一坐低就比左碗特製魚露同青檸一碟… 青檸又係越菜必備。

img_03541

生熟牛河, 湯底用牛骨餚, 好鮮甜, 另可叫淨湯$12碗, 生牛肉好嫩好鮮, 熟既就嘛嘛, 好鞋啊!

最後我都係食到見底(湯都飲埋), 不過佢有些少味精, 小心!

img_03581其他仲叫左牛肉卷, 呢樣可以不理, 主要係牛肉用炸的唔好食, 成碟餸破壞哂; 燒茄子都ok , 不過比隻蝦d 味搶哂。

登…登…登… 壓軸介紹係….Banh Xeo !! 呢樣真係正到無論, 而我見open rice 咁多人講呢間野都無人提過呢度菜, 真係有d怪~??

由於心急食, 無影到相添, 呢幅係人地的, 都有8成似架啦~

banh-xeoBanh Xeo (音"濱潮"咁上下), 係以蛋餅夾住肉碎, 及 薄荷, 香花草等越式草, 再點魚露食架。

難度係蛋要煎夠脆。呢樣我同老婆食左3-4次!!

甜品有香茅Gelato, 不過試過後同雪榚無乜分別??嘛嘛地..

埋單以上加埋個椰青都係3百多d, 間唔中食下ok。

地址:灣仔皇后大道東213號胡忠大廈2樓2號鋪

有關其他食評可到Openrice …(參巧而已, 唔包好!)

http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=21700

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: